Traumatherapie

Lichaam en geest kunnen niet zonder elkaar en hebben andersom dus ook invloed op elkaar. Weet je dat je lichaam spier- en celgeheugen heeft? In mijn werk zie ik dat best veel mensen traumatische ervaringen hebben meegemaakt. Deze worden vaak opgeslagen in het lichaam, in plaats van doorleeft. Zo zie je soms mensen die voortdurend met hun benen wiebelen of tikken met hun vingers. Andere mogelijke uitingen zijn maag-/darmklachten of pijn in het bekkengebied. Dat worden ook wel psychosomatische klachten genoemd. Dat is een uiting van het lichaam, een ingehouden beweging die het lichaam wil maken.

Ik heb geen trauma

Trauma is een groot woord en we denken vaak dat wij geen gebeurtenissen hebben meegemaakt die het label trauma verdienen. Dat is iets om dankbaar voor te zijn en ik praat je natuurlijk geen trauma aan. Toch ben je op deze pagina en heb je waarschijnlijk vage of meer concrete klachten. Afhankelijk van je sensitiviteit kunnen zowel grote als relatief kleine gebeurtenissen een effect hebben op je welbevinden. Of dat bij jou het geval is, kan je lijf je vertellen.

Laat je lijf vertellen

Tijdens een sessie Trauma Release Therapie® (TRT) vertelt je lichaam jouw verhaal. Met behulp van ademhaling en afhankelijk van het trauma, laat je lijf weten welk lichaamsdeel het wil bewegen. Stel, je hebt iets meegemaakt waarin je bevroor, maar eigenlijk weg had willen rennen. Die behoefte kan nog steeds in je lichaam zitten.

Dankzij TRT® verdwijnt de emotionele lading van de herinnering. Oftewel: je herinnert je nog wel de gebeurtenis, maar de gevoelens die eraan vastzitten, zullen niet meer die heftige reactie(s) veroorzaken. Hiervoor hoef je tijdens de behandeling niet terug te gaan naar de ervaring, zoals bijvoorbeeld bij EMDR-therapie. Dat maakt de behandeling zuiver, want vanuit je brein denk je misschien last te hebben van een recente gebeurtenis, maar je lijf weet dat iets wat verder in je verleden speelde, een grotere rol speelt. Het lichaam weet, wat het brein vergeet.

Zachte behandeling

Dat maakt TRT® ook een fijne, zachte behandeling. Je hoeft de emoties niet opnieuw aan te gaan; je lichaam beweegt op een manier die passend is bij het gevoel dat er is. Heb je langdurige, wellicht vage lichamelijke klachten, is deze behandeling wellicht iets voor jou.
Neem contact met mij op als je meer wilt weten of denkt dat deze behandeling jou kan helpen.