Hoe hooggevoelig ben jij?

In mijn overtuiging wordt ieder kind met een zekere gevoeligheid geboren. Hoe je leven vervolgens verloopt heeft invloed of deze gevoeligheid zich ontwikkelt, of juist niet ontwikkelt. Wie zich als kind minder veilig voelt of in een situatie verkeert die hij of zij niet goed begrijpt, ontwikkelt voelsprieten voor signalen uit de omgeving. Dat kunnen geluiden zijn, maar ook geuren, situaties of de gemoedstoestand van anderen.

Er zijn verschillende HSP-testen ontwikkeld en online te vinden, die je kunt doen om te achterhalen of je hooggevoelig bent en zo ja, in welke mate je daar last van hebt. De test die ik gebruik, is ontwikkeld door Antoine van Staveren van Instituut Eszenzz en inmiddels uitvoerig getest door vele cliënten. Het is een goede test, uitgebreid genoeg om een goed beeld te krijgen en de vragen en antwoorden zijn helder geformuleerd.

Uit deze HSP-test blijkt of je wel of niet bovengemiddeld sensitief bent. Vervolgens krijg je helder op welke gebieden je last hebt van de hooggevoeligheid en waar je er juist al prima mee weet om te gaan.

De HSP-test bestaat uit 32 vragen. Elke vraag heeft drie antwoorden. Kies het antwoord dat het dichtst bij jouw beleving ligt.